Snimanje zuba i sve što treba da znate

Snimanje zuba i sve što treba da znate

Snimanje zuba i sve što treba da znate

Ukoliko redovno odlazite kod zubara verovatno ste se makar jednom susreli sa potrebom da snimite zube. Snimak zuba može biti veoma koristan prilikom održavanja oralne higijene jer lekaru daje kompletnu sliku stanja zuba ili cele vilice. Verovatno ste se već zapitali koliko je zaita potebno raditi snimak zuba i da li takav snimak može imati bilo kakve negativne posledice. Evo i odgovora na ta pitanja.

Šta zapravo podrazumeva snimanje zuba?

Rendgen snimak je zapravo 2D ili 3D snimak koji daje sliku anatomije zuba i vilice ispod površine desni i gleđi. Postoje dve vrste snimanja: pomoću filma i digitalno. Snimanje pomoću filma je osnovna metoda i zahteva malo vise vremena, odnosno dok se film razvije. Digitalni smimak je znatno brži, lakše ga je čuvati i ono što je najvažnije projektuje do 80% manje zračenja.

 

Zašto je potrebno snimati zube?

Stav stomatologa je da pacijenta ne treba izlagati nepotrebnom snimanju. Kada je lekar siguran u plan terapije, odnosno kada mu je dostupno da prepozna stanje zuba ili vilice kod pacijenta, on neće pribeći snimanju zuba. Ipak postoje situacije kada je ovakav vid kontrole neophodan.

Ukoliko imate zdrave zube, prilikom redovne kontrole neće biti potrebe za snimanjem. Sa druge strane ukoliko lekar primeti određenu promenu, potrebno je da snimkom zuba ili vilice sazna koliki je zapravo kvar ispod desni ili gleđi jer uobičajenim pregledom to nije moguće.

 

Kolikoj količini zračenja se izlažete prilikom snimanja?

Aparati za snimanje zuba zapravo emituju veoma slabo zračenje. Kada bi smo govorili u ciframa verovatno bi smo vas samo zbunili, zato ćemo vam kolićinu zračenja predstaviti kroz primer. Kratko putovanje avionom na putnika prenosi istu količinu zračenja kao jedno snimanje zuba. Ovaj primer možda zvuči neverovatno, ali je zaista tako.

 

Napretkom tehnologije i uređaja za snimanje zuba sam process je znatno pojednostavljen, a doza zračenja mnogostuko smanjena u odnosu na ranije aparate.

Svakako odluka da li će te se izložiti snimanju zuba je u potpunosti vaša, a lekar je taj koji će vam predložiti da to uradite kada smatra da za tim postoji potreba.

Leave a Comment