Da li ste se ikada pitali koliko vrede zubi?

Da li ste se ikada pitali koliko vrede zubi?

Da li ste se ikada pitali koliko vrede zubi?

Koliko „vrede“ zubi, odnosno koliko je značajno sačuvati svoje zube obično saznamo kasno. Medicina, odnosno njena uža grana, stomatologija je toliko napredovala da se danas uspešnim zahvatima mogu nadomestiti svi nedostajući zubi. Ne samo da se mogu nadomestiti zubi već i osećaj može biti gotovo jednak prirodnom.

 

Organ za žvakanje

Tokom života svako od nas koristi svoje zube, a da pritom ne razmišlja da su oni deo stomačnog sistema i da predstavljaju organ za žvakanje. Kao bilo koji drugi organ i zubi trpe određene spoljne uticaje. Pored ovog utacija na zube nedostatci se mogu pojaviti i usled neadekvatnog ili nedovoljnog lečenja.

 

Zubi se leče kao i svaki drugi deo čovekovog tela

Malo ko od nas zube doživljava kao nešto što se leči, a zapravo je tako. Jedna posebna oblast stomatologije bavi se lečenjem zuba. Na ovom mestu nećemo ulaziti u šira razmatranja lečenja. Ipak potrebno je naglasiti da usled nepravilnog lečenja može doći do trajnog oštećenja zubnog tkiva.

Temeljno održavanje zuba odnosno oralne higijene u velikoj meri može da pomogne da se bilo kakve komplikacije preduprede. Ipak nekada su pojedine osobe odnosno njihovi zubi skloniji kvarenju. Česte posete stomatologu u velikoj meri pomažu prevenciji karijesa, a posebno sprečavanju većih komplikacija i oštećenja zuba.

Leave a Comment