Ko bolje čuva svoje zube, muškarci ili žene? – (1 deo)

Ko bolje čuva svoje zube, muškarci ili žene? – (1 deo)

Ko bolje čuva svoje zube, muškarci ili žene? – (1 deo)

Opšte je poznata činjenica da su muškarci i žene po mnogo čemu različiti. Ipak možda niste ni predpostavili da postoje razlike između ova dva pola i kada je oralno zdravlje u pitanju. Na primer da li ste znali da žene mnogo češće posećuju stomatologa, a da sa druge strane muškarci idu kod njih tek kada zaista imaju potrebu. Koje su to razlike koje doprinose ili štete oralnom zdravlju pokušaćemo da vam približimo kroz sledeće redove.

 

Žene češće peru zube od muškaraca

U proseku žene su 8% više sklonije da peru zube dva puta dnevno u odnosu na muškarce. Istraživanje je pokazalo da muškarci veoma često “slučajno” preskoče pranje zuba. Žene su ipak u tom pogledu istrajnije. Još jedno istraživanje je dokazalo da žene gotovo za 10% više nego muškarci češće odluče da operu zube odmah posle obroka, što je jedan od najznačajnijih načina prevencije karijesa.

 

Muškarci sebe češće izlažu risiku

Kada govorimo o oralnom zdravlju i prevenciji, važno je napomenuti da postoje načini kako sami sebe možemo da zaštitimo od potencijalnog kvarenja zuba ili drugih tegoba vezanih za oralno zdravlje. Pušenje cigareta, obilno konzumiranje alkohola i druge štetne radnje ne samo da mogu da dovedu do pogoršanja zdravstvenog stanja već i do pogoršanja zdravlja usta. Istraživanja su pokazala da su muškarci skloniji konzumiranju ovih ili ovakvih proizvoda. Ova studija je takođe pokazala da ne samo da ih češće konzumiraju več veoma često i u većoj količini. Samim ti muškarci sebe izlažu znatno većem riziku da se usled upotrebe pomenutih proizvoda promeni njihovo oralno zdravlje.

 

Pored ovih ćinjenica postoje i još par istaživanja koja pokazuju razliku u stepenu upornosti ili bolje reći pažnje ismeđu muškaraca i žena kada je u pitanju zdravlje njihovih zuba.. U sledećem blogu predstavićemo vam mišljenja stomatologa i njihova zapažanja, a navešćemo i koji su to još pokazatelji koji dokazuju ko zaista bolje čuva svoje zube muškarci ili žene.

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Ko bolje čuva svoje zube, muškarci ili žene? – (2 deo) - DreamDent.rsDreamDent.rs - 21.06.2017

    […] prethodnom blogu zapoćeli smo temu o tome ko bolje čuva svoje zube. Nesumljivo je da se ovo može okarakterisati […]

Leave a Comment