Da li bolestan ići kod stomatologa ili ne? 

Da li bolestan ići kod stomatologa ili ne? 

Da li bolestan ići kod stomatologa ili ne? 

Ukoliko redovno idete kod stomatologa i vodite računa o svom oralnom zdravlju, sigurno ste se barem jednom susreli sa pitanjem da li bolestan ići kod zubara. U takvim situacijama postoji dilema šta je bolje? Da li po svaku cenu otići kod stomatologa ili otkazati? U ovom tekstu pokušaćemo da vam približimo razloge koji mogu da utiču na vas da blagovremeno donesete pravu odluku.

 

Zapitajte se koliko ste bolesni?

Kada ste bolesni, uvek ste u dilemi da li otkazati termin ili ne. Kako bi ste pravovremeno odlučili, prvo što treba da se zapitate je koliko ste zaista bolesni? Kada imate glavobolju, na primer, to zapravo nije klasična bolest. Ipak dobro razmislite da li ste zaista sposobno da sedite na stomatološkoj stolici neki period. Obratite i pažnju na činjenicu da tokom perioda glavobolje možete biti manje tolerantni na bol.

 

Dali možete da prenesete bolest?

Ukoliko ste prehlađeni, kašljete ili vam samo curi nos, velike su mogućnosti da svoju prehladu prenesete drugima. Naravno postoje trenuci kada je virus tek u začetku i kada ne možete sa sigurnošću da odredite da li ste bolesni. Ipak, postoje i oni drugi kada znate da ste potancialni rizik za sve sa kojima se susrećete.

U situaciji kada je zaista potrebna intervencija naravno da ćete otići u ordinaciju. Tada morate biti svesni nekih otežavajućih situacija. Kod većine osoba koje su bolesne prag bola je dosta snižen. Pored toga prilikom prehlade obično postoji problem sa zapušenjem nosa. Ovo može da izazove dodatnu neprijatnost jer prilikom stomatološkog zahvata pacijent u određenim trenucima ne može da diše na usta. Jedini izlaz iz ove nepriatne situacije, su česte pauze.

Bilo kako bilo, ipak je najbolje da kontaktirate ordinaciju i upozorite stomoatologa da ste bolesni pre dolaska, kako bi ste sa njima proverili da li mogu da vam odlože tremin za neki sledeći koji vam takođe odgovara. Ukoliko ipak morate da odete lekar će vam svojim savetima i prilagođenim radom učiniti boravak u ordinaciji barem u izvesnoj meri lakšim.

 

Leave a Comment